woensdag 13 april 2011

Post 3: Aankomst in Xiamen

Op het vliegveld werden we opgehaald door Frank en Elan (zie foto), de jongens waarmee we inmiddels bij Momoking werken en een appartement delen. Frank en Elan hebben allebei al eerder een aantal maanden in Xiamen doorgebracht vanwege hun stage en zijn hier nu ook voor hun afstudeerstage. Frank had destijds nog een vriendin die ook Engels spreekt en zij heeft ons op het begin veel geholpen. Zij heeft geregeld dat we de eerste paar dagen in een hotel konden doorbrengen terwijl we opzoek waren naar een appartement dat we met vieren gingen delen. De kamer in het hotel waar we tijdelijk verbleven was best oké voor Chinese standaarden. Ook deze badkamer deed ons weer beseffen dat een badkamer eigenlijk helemaal niet zo groot hoef te zijn als wij in Europa altijd denken! Is het niet mega dat de wc, prullenbak, wasmachine en wastafel worden schoongespoeld tijdens het douchen… of dat je je haren kan wassen terwijl je op het toilet zit?

We zijn na de eerste nacht in onze tijdelijke verblijfplaats meteen de buurt gaan verkennen. Na een kleine wandeling kwamen we bij de westkust van het eiland uit waar we even in de zon hebben zitten relaxen om vervolgens door te lopen naar een park dat ook aan de kust ligt. Dit was dus de eerste keer dat we eigenlijk Xiamen bij daglicht zagen en het gaf echt een vakantiegevoel. Het was warm weer, overal palmbomen langs de kust en in de parken en veel mensen waren van het mooie weer aan het genieten.

In de tijd dat we daar zaten is het ons helaas nooit gelukt om een plek te vinden waar we een lekker ontbijtje (zoals we die in Nederland kennen) konden scoren. Iedere keer als we dachten dat de broodjes of sandwiches bij een bakker er wel goed uitzagen, moesten we later weer concluderen dat het toch weer zoet brood was of er een raar smaakje aan zat. Meteen om de hoek bij ons hotel zat een kleine convenience store, wel makkelijk om even wat drinken of noodles te scoren. Over het algemeen is het hier heel makkelijk om op elk willekeurig tijdstip nog wat te eten of drinken te krijgen. Vooral kleine winkeltjes zijn tot laat open en ’s avonds staan er veel kramen gewoon op straat die allerlei noodle/rijst gerechten, barbecue en hot pot gerechten verkopen. Je kan je eigen gerecht samenstellen die ze dan voor je bereiden. Deze kan je dan meenemen of gezellig op een krukje aan een laag tafeltje langs (of op) de weg (of parkeerplaats tussen de auto’s) opeten. En als je geen zin hebt om de deur uit te gaan dan heeft Mc Donald’s een 24/7 bezorgservice. Ons hotel zat vlakbij een centrum met allerlei winkels dus dat was wel makkelijk. Vooral op het begin was het lastig inschatten wat voor winkel je binnenloopt. Sommige winkels verkopen echte merken tegen hoge/normale prijzen en anderen zien er ongeveer hetzelfde uit maar verkopen colbertjes voor € 10,- en schoenen voor € 8,-.

Een paar straten verderop zat een straat die we al snel ‘de visstraat’ noemde. Ik denk dat ik wel terecht kan stellen dat de visstraat STINKT! Deze straat is aan 2 kanten helemaal bezet met mensen die allerlei verse producten verkopen. Voornamelijk dieren waaronder allerlei soorten levende vissen, schildpadden, krabben, mosselen, kippen, eenden, hondjes, kikkers, en nog veel meer. Overigens leven niet alle dieren meer, neem bijvoorbeeld de enorme gevilde padden die in bundels aan een touwtje op de hoek van een kraam hangen. De manier waarop de beesten worden tentoongesteld is niet altijd even diervriendelijk en hygiënisch maar op dat gebied liggen de Chinese standaarden natuurlijk heel anders. Zoiets als een partij voor de dieren of smaakpolitie zal je hier hoe dan ook niet snel tegen komen. Het wegdek waarop de mensen tussen de verkopers lopen is helemaal bezaaid met allerlei afval waaronder verpakkingen, groente- en fruitresten en visresten. Als je de over het algemeen overvolle straat in kijkt is het lastig voor te stellen dat alle mensen even later gewoon plaats maken voor een vrachtwagentje dat NET tussen alle kleden en kramen van de verkopers door past. Het is echt gewoon prachtig om te zien hoe praktisch de mensen hier zijn ingesteld. Als je in Nederland denkt dat je ergens niet langs kan met de auto, er niet meer bagage op je scooter past, of er echt niemand meer bij past in de bus dan laten Chinezen wel even zien dat je verre van gelijk hebt.

We hebben ongeveer een week in het hotel doorgebracht. We konden elke nacht apart betalen in één van de kamers die als kantoor werd gebruikt door degene waarvan wij huurden. Het was eigenlijk een gebouw waar meerdere mensen kamers verhuren. Elke dag lag er een nieuw kaartje voor onze deur met mooie Chinese dames erop die op bestelling langs konden komen. Na een paar dagen zag ik dat er verschillende kaartjes waren en heb ik besloten om ze maar te gaan sparen, ik heb inmiddels 5 unieke kaartjes van dezelfde callservice! Tijdens ons verblijf daar hebben we 4 appartementen bezocht waar we dus met vieren wilde gaan wonen. Het grootste probleem was eigenlijk onze wens om 4 slaapkamers in het appartement te hebben, in veel gevallen waren er 3 slaapkamers en een wat kleinere ruimte zonder ramen die dan meer als opbergruimte o.i.d. functioneerde. Uiteindelijk hebben we een mooi appartement gevonden waar we nu wonen, maar een post over ons appartement bewaar ik voor een later moment! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten