maandag 14 maart 2011

Post 2: Shanghai

Na een paar dagen Beijing stond Shanghai op de planning. Een tijdje geleden ben ik weer in contact gekomen met Paul, een oud collega van toen ik bij DHL werkte. Ik hoorde van anderen oud collega’s dat hij tegenwoordig in Azië werkte en aangezien ik daar ook heen zou gaan was ik wel benieuwd waar hij zat en wat voor werk hij tegenwoordig doet. Hij had een baan gekregen in Shanghai en zit daar inmiddels al zo’n 10 maanden. Bij het boeken van onze vliegtickets kwamen we erachter dat het niet duurder zou zijn om via Shanghai vanaf Beijing naar Xiamen te vliegen dus besloten we om ook een paar dagen Shanghai te bezoeken. Paul was in verband met het Chinese Nieuwjaar vrij op de dagen dat wij in Shanghai zouden zijn dus we hebben die dagen samen met  hem doorgebracht en we konden zelfs in zijn appartement verblijven! Hij heeft een heel mooi, luxe appartement waar we zelfs een eigen kamer tot onze beschikking hadden.

Vanaf het vliegveld hebben we en taxi genomen naar de Glamour bar waar we met Paul hadden afgesproken omdat hij daar even wat aan het drinken was met een collega. Onderweg zag ik al dat Shanghai een heel andere stad is dan Beijing. We zagen later in een animatie die de skylines van verschillende wereldsteden in het verloop van de jaren weergaf ook dat Shanghai sinds de jaren 90 in no-time helemaal gevuld is met enorme gebouwen. Met ieder een grote reiskoffer en een rugzak kwamen we als 2 vakantiegangers in de daarvoor iets te chique bar binnengewandeld. De bar zat op de 6e verdieping van een groot gebouw en had een mooi uitzicht op de stad die helemaal verlicht was op dat tijdstip. Er waren in verhouding veel westerlingen in de bar, waarschijnlijk omdat veel Chinezen het Nieuwjaar aan het vieren waren met hun familie, dat is voor Chinezen de manier om het nieuwe jaar te vieren. Het idee van Tom en mij dat China één grote met vuurwerk verlichte drakenpakkenparade zou zijn bleek ook totaal niet te kloppen. Met het Chinese Nieuwjaar bezoekt iedereen zijn familie en worden alle dieren die symbool staan voor het oude jaar vervangen door het nieuwe. Dit jaar is het konijn aan de beurt.

Vooral tijdens het uitgaan merkten we  al snel dat het geen probleem was om van ons geld af te komen in Shanghai, wat dat betreft was het maar goed dat we maar een paar dagen bleven. Als je hier drank koopt is het gebruikelijk (en in verhouding goedkoper) om een fles te bestellen maar we hebben inmiddels gemerkt dat ‘even een drankje doen’ dan vaak uit de hand loopt. Shanghai was eigenlijk mijn eerste ervaring met uitgaan in China. Een van de andere avonden zijn we begonnen in een club waar voornamelijk Chinezen waren. Toen we op het podium aan het dansen waren en er een limbo beweging uit gooide hadden we er meteen een stuk of 6 vrienden bij. Een half uur later waren ze nog steeds bezig  met elkaar en ons onder hun gestrekte armen door te laten dansen en ons drank aan te bieden en te proosten. We zijn die avond in 3 verschillende clubs/bars naar binnen geweest. Het is maar goed dat Shanghai er in het donker het mooist uitziet want we gingen vaak vroeg in de ochtend pas slapen met als gevolg dat het bijna donker was tegen de tijd dat we hadden ontbeten.

We hebben in Shanghai ook een keer een bezoek gebracht aan een massagesalon, we hadden voor ongeveer € 16 een 2 uur durende voet- en rugmassage genomen. Het was wel een mooie en aparte ervaring. De masseuses hebben allemaal een nummer zodat je als vaste klant een voorkeur kan geven aan de dame die je masseert of haar van tevoren kan boeken. We namen plaats in een privé ruimte waar we thee en fruit konden nuttigen terwijl onze voeten eerst even in een badje met warm water werden gezet. Gezien het grote aantal westerlingen in Shanghai zou je denken dat ze niet echt van ons zouden opkijken maar dit was wel het geval. Voor de masseuses leek het een hele beleving. Ze stelden allerlei vragen aan ons en waren gefascineerd door ons lichaamshaar en alle andere voor hen ongewone dingen die ze aan ons ontdekten.  Meerdere malen voelde ik tijdens de massage een hand door mijn haar gaan toen er even een vrij was. Ik denk dat ze toch even wilde weten of blond haar niet toevallig anders aanvoelt dan donker haar, en even kijken of ze het wel goed gevoeld had, en voor de zekerheid nog maar een keer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten