zaterdag 7 mei 2011

Post 4: Appartement

Na ongeveer een week in ons hotelachtig verblijf te hebben doorgebracht en in die tijd enkelen appartementen te hebben bezocht, hebben we onze keuze gemaakt. Ons appartement dat we dus met vieren delen zit op de derde verdieping van een gebouw met 29 verdiepingen. In Nederland zouden we dit de eerste verdieping hebben genoemd want Chinezen noemen de begane grond verdieping 1 en de 2e verdieping hebben ze overgeslagen. Overigens wordt de 4e verdieping  ook vaak overgeslagen omdat dit synoniem staat voor de dood oid. Dit is ook terug te zien in andere genummerde reeksen. De afdelingen op het werk zijn 1,2,3 en 5 genummerd en soms worden producten die eigenlijk een 4 in de reeks zouden moeten krijgen met 5 benoemd. In Hong Kong waar we een paar weken geleden zijn geweest slaan ze vaak alle verdiepingen waar een 4 in zit over, met als resultaat dat een gebouw met een 50e verdieping maar 35 fysieke verdiepingen heeft. Sorry, ik moet altijd opletten dat ik niet hele verhalen off topic ga typen, er is gewoon zoveel te vertellen over de kleinste dingen die ik hier opmerk! Ok, terug naar het appartement…

Er zijn twee ingangen die toegang bieden tot de binnenplaats waaraan ons gebouw ligt. Dit soort opstellingen zie je veel in China. Een of twee bewaakte ingangen die naar een groep appartementen of in dit geval appartementencomplexen leiden. In het midden zit bij ons een speeltuintje, wat bankjes en een zwembad dat tot nu toe helaas nog niet gevuld is met water. Het woord ‘bewaakt’ moet niet al te letterlijk worden genomen, Chinezen houden van slapen en het komt dan ook nogal eens voor dat er niemand wakker is aan de poort. Ik kan me hoe dan ook overigens niet voorstellen dat ze überhaupt controleren wie er binnen komen. Over het algemeen zijn hier alle ramen en balkons met hekwerken beschermd tegen indringers.

Als we de deur naar het appartement openen, komen we eerst in een ruimte die aan 1 kant open is, we kunnen daardoor dus naar buiten kijken, er staat uiteraard een hek  voor zodat niet iedereen zomaar het appartement kan binnenlopen. De eigenaar had daar nog een drukbank staan die hij voor ons heeft laten staan zodat we af en toe nog een beetje kunnen fitnessen. Voornemens om ook wat aan sport te doen zijn overigens tot nu toe niet echt goed nageleefd, ik merk ook dat ik ben aangekomen sinds ik hier ben! Na die ruimte zit een deur naar de woonkamer. De woonkamer is ruim en we hebben een ruime zithoek waar we na het werk vaak even neerstrijken om onder het genot van een maaltijd een TV serie oid te kijken. Drie van de vier slaapkamers liggen direct aan de woonkamer. De vierde slaapkamer heeft een eigen badkamer en een eigen gangetje, deze slaapkamer noemen we dan ook ‘The Mansion”. Onze badkamers hebben overigens wel volwaardige douches met cabines er omheen, niet degene waar ik het eerder al over heb gehad op mijn blog!

Uiteraard hebben we ook een keuken die we nauwelijks gebruiken, om te koken althans. Ten eerste hebben vrijwel geen keukengerei (is dat Brabants?) en ten tweede hoeven we niet te koken om geld te besparen, het eten dat we vaak laten bezorgen kost ons meestal tussen de 60 cent en 2,50 pp. Dit betekent niet dat de keuken niet wordt gebruikt, de koelkast en diepvries worden goed benut zodat we ‘s morgens een ontbijtje – als we iets in huis hebben – kunnen maken en ‘s avonds een biertje kunnen pakken. Afhankelijk van de hoeveelheid achtergelaten fruitresten wonen er ook nog tussen de 20 en 100 fruitvliegjes in de keuken die het bereiden van een ontbijtje tot een onaangename ervaring maken. Laatst wilde ik iets weggooien in de prullenbak in de keuken en toen waren allebei de prullenbakken weg. Toen ik aan mijn huisgenoten vroeg waar ze waren werd me verteld dat ze de beiden prullenbakken met inhoud en al in de ‘prullenbak’ naast de lift van het appartement hadden gegooid omdat ze niet meer te redden waren. Slimme zet jongens, nu beland alle zooi op het aanrecht! Ik denk dat het idee dat het toch maar een tijdelijk appartement is, en het niet van ons is, de reden is dat woorden als ‘hygiëne’ en ‘opruimen’ niet zo populair zijn. Ik vond het fascinerend hoe de tafel in de huiskamer binnen no-time iedere keer weer compleet gevuld is met zooi, dus het leek me wel leuk om dit veranderende beeld iedere dag vast te leggen. Zie hiernaast een klein stukje met een time Lapse van 5 dagen. Laatst zijn er twee gasten blijven logeren na een avondje stappen en de volgende dag op kantoor kregen we te horen dat ze een schoonmaakservice hadden besteld, zonder enig overleg met ons!

We hebben 2 balkons. Een ervan kijkt uit op een park en de andere op het tennisveld van ons appartementencomplex. Op dit balkon staat ook de wasmachine, die over het algemeen buiten staat bij Chinese huishoudens. De wasmachine is trouwens ook nog wel een verhaal op zich. In NL kies ik gewoon een programma afhankelijk van wat ik wil en hoe snel ik de was klaar wil hebben. Het hele menu is natuurlijk in Chinese karakters waar we weinig van snappen. Het is altijd al een opluchting als ik hem binnen 2 minuten aan de gang heb, vervolgens is het afwachten of hij het programma volledig afmaakt binnen de tijd die is aangegeven op het display, of dat hij halverwege om een of andere reden stopt. Soms gaat hij met 1 druk op de knop aan en is het programma na een half uur klaar en is de was vrijwel droog. Het is helaas ook voorgekomen dat ik 1 lading was 3x heb moeten aanzetten omdat ik het iedere keer onder water aantrof en het aan het einde van het 3e programma nog zeiknat was. Droogtrommels behoren in China volgens mij echt tot de luxe goederen. Mensen hangen hun was over het algemeen buiten op hun balkon, of gewoon ergens op openbare gelegenheden naast hun woning als ze beneden wonen. Al meerdere malen heb ik gezien dat mensen hun was gewoon over hekken, stoplichten, etc. te drogen hangen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat deze gestolen worden.


Remember, meer foto's en updates op mijn Facebook pagina!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten